galimre 2012.02.18. 15:57

Akar Ön riporter lenni a Világnál? Vegyen részt villámakadémiánkon!

 Több olvasónk azzal a kéréssel fordult hozzánk, hogy rendezzünk újságíró-akadémiát, s mutassuk meg az utat, amelyen egy újságíró-jelöltnek haladnia kell, ha riporter kíván lenni a Világnál. Ugyanis a Világban jelennek meg a legszenzációsabb riportok. Kérésüket teljesítjük, s mert a gyakorlati oktatás hívei vagyunk, azonnal a dolog gyakorlati részére térünk.

Valaki leszáll a hatos villamosról.

Zöld kalapot visel. A vezetékneve: Csipek.

Lehet-e Kázmér a keresztneve?

 Első szabály: az újságíró (pláne, ha a Világ munkatársa) nyitott szemmel jár az utcán. Figyelmét semmi sem kerüli el. Mindent észrevesz. Azt is meglátja, ha valaki leszáll a hatos villamosról.

 A gyakorlati példa ugyanis ez: a Világ riportere észreveszi, hogy egy zöld kalapot viselő egyén leszáll a hatosról. Fülelni kezd a riporter, és meghallja, hogy a zold kalapos egyénnek valaki leszól a villamosról:

 - Viszlát, Csipek úr!

 A riporter feljegyzi, amit látott és hallott, és a szerkesztőségbe siet, ahol értekezleten szokták elhatározni, hogy mi történjék a nagyvilágban.

Az értekezlet megállapítja, hogy uborkaszezon van.

A szenzációt meg kell tervezni. A lapnak fogynia kell.

 Az értekezleten kiderül, hogy kétféle szenzáció van. Az egyiket már megírta a Szabadság, a Kis Újság és a Világosság, a másik még nem történt meg, ezt majd csak a reggeli lapok fogják megírni. A riporter tehát előadja, hogy látott valamit, amiből szenzációt lehet csinálni: egy Csipek nevű ember leszállt a hatos villamosról.

 - Ez biztos? - kérdezi a szerkesztő. - Nehogy valami link dolgot írjunk.

 - Magam láttam.

 Minthogy a szenzáció ezek szerint nem légből kapott, most a megtervezésen van a sor. Miért szállt le Csipek? Lehet, hogy itt volt dolga. Ez nem érdekes. Az is lehet, hogy észrevett a villamoson egy detektívet. Ez nagyon is érdekes.

 Csipek tehát azért szállt le, mert észrevett egy detektívet. Miért kellett ezért leszállnia? Lehet, hogy azért, mert tartozott neki 300 pengővel. Ez nem érdekes. Lehet, hogy azért szállt le, mert tudta, hogy a detektív őt keresi. Aha! Ez már nagyon érdekes!

 Nodemármost. Miért keresi a detektív Csipeket? Lehet, hogy mezőrendőri kihágás miatt. Ez nem érdekes. De az is lehet, hogy azért, mert bombamerényletet tervezett Karády Katalin ellen. Ahá! Ez már nagyon is érdekes!

 Miért tervezett bombamerényletet Csipek Karády Katalin ellen? Ez már mindegy, mert ez mindenképpen érdekes. De valami oka mégis volt. Például azért, mert nem akart hozzámenni feleségül.

 De hát miért nem akar Karády hozzámenni Csipekhez? Lehet, hogy azért, mert Csipeknek műfogsora van. Ez nem érdekes. Lehet, hogy azért, mert Csipek nyilas volt, és hetven embert agyonlőtt. Ahá! Ez már nagyon is érdekes!

 A szenzáció íme elkészült. Most már csak azt kell megállapítani, hogy lehet-e Csipek - Kázmér? Lehet. És hogyan jöttek nyomára az ügynek? Karády feljelentést tett. Van még tisztázni való? Nincs.

 A szerkesztő az órájára néz: fél egy. A riportot azonnal meg kell írni.

 A riport tehát megíródik. Főbb címei:

Tömeggyilkos a nagykörúton

Bombával akarta megsemmisíteni Karády egész tömegét!

Csipek Kázmért, a zöld kalapos rémet egy detektív felismerte a hatos villamoson!

Hetven embert ölt meg! Karády lett volna a hetvenegyedik!

Összeült az angol alsóház!

 A riport megírása már gyerekjáték. Tulajdonképpen csak meg kell ismételni a címeket, kissé feleresztve.

 A hatás holtbizonyos. A nagyközönség kapkodni fogja a lapot. Este hét óráig a nyolcvanezer kinyomott példányból hetvenkilencezer-ötszáz elfogy. A megmaradt ötszázat a belügyminiszter szedeti össze a rendőrséggel. Amint azt a lapokban olvashattuk. Ennek is megvan a maga jelentősége. Eddig az volt a szokás, hogy a megmaradt lapot a rikkancs vitte be, és ő számolt le vele. A jövőben a lappal valószínűleg a belügyminiszter fog leszámolni.

A helyreigazítások

 Egy ilyen jó riport másnapra is ellátja anyaggal a lapot. Bejutnak ugyanis a helyreigazítások. Íme:

1

 A Világ tegnapi számában riportot közölt, amelynek egyes tételei helyreigazításra szorulnak.

 Nem igaz, hogy engem a rendőrség keresett. Ellenben igaz, hogy a rendőrség nem keresett.

 Nem igaz, hogy én leszálltam a hatosról; ellenben igaz, hogy én felszálltam a hatvanhatosra.

 Nem igaz, hogy merényletet terveztem Karády Katalin ellen, ellenben igaz, hogy nem terveztem merényletet Karády Katalin ellen.

 Nem igaz, hogy engem Csipek Kázmérnak hívnak, ellenben igaz, ogy engem nem Csipek Kázmérnak hívnak.

Tisztelettel:

Schwarcz Rezső

2

 A Világ tegnapi számában közölt Tömeggyilkos... kezdetű cikkel kapcsolatban annak megállapítását kérjük, hogy a szóbanforgó helyen a hatos villamos nem áll meg.

BSzKRt

üzemi bizottsága

3

 A világ tegnapi számában megjelent cikkel kapcsolatban megállapítom, hogy:

 1. Csipek Kázmér nevű vőlegényem nincs.

 2. Ugyanezen okból kijolyólag nem nyaralhattam vele Budakeszin.

 3. Nem felel meg a valóságnak, hogy én egyszer öngyilkosságot követtem el miatta, mely halálosan végződött.

 4. Nem igaz, hogy Csipek Kázmér nekem fogadtt fiam.

 5. Nem igaz, hogy porszívógépek eladásából élek.

Karády Katalin

4

 A Világ tegnapi számában az első oldalon közölt cikkben említett zöld kalap annak megállapítását kéri, hogy ő nem zöld, hanem szürke.

*

 A helyreigazításokkal szemben cikkünk minden ámítását fenntartjuk.

A Világ szerkesztősége

* * *

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mitszolszhozzakerlekalassan.blog.hu/api/trackback/id/tr494129800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása