galimre 2012.02.21. 21:24

Az utóbbi évek legrejtélyesebb esete a rendőrség előtt

Miből él a Hókusz elemér?

 

Meghökkentő tartalmú levelet kapott a napokban a rendőrség bűnügyi osztályának vezetője:

 

 Tisztelt Főkapitányság!

 

 Mint a Gebe utca 9 számú ház egyik lakója, felhívom figyelmüket Hókusz Elemérre, aki itt lakik a földszinten albérletben, ennek az embernek havi négyezerötszáz pengő fizetése van egy magáncégnél, ahol reggeltől estig dolgozik. Munkája után hazajön, és reggelig el sem megy. Üzleti ügyei nincsenek, rokonai nem támogatják, vagyona nincs, segélyt sehonnan sem kap, valutával nem kereskedik, és mégis él, sőt, tegnap eldicsekedett azzal, hogy vett egy pár zoknitartót. Nem ártana utánanézni, miféle sötét üzelmeket folytat ez az ember.

 

Tisztelettel

N. N. 


 A nyomozás megindul - Hókuszt azzal gyanúsítják, hogy az ördöggel cimborál

 

 A rendőrségen eleinte nem adtak hitelt a névtelen levélírónak, annyira fantasztikusnak találták vádjait. egy detektív mindenesetre utánanézett a dolognak. Meghökkentő tények kerültek napvilágra: Hókusz Elemér a Molnár és Gyermeke cégnél valóban havi négyezerötszázért dolgozik, sőt négyezerötszáz pengőt vallott be a közmunkaívén is.

 Még aznap este riadóautón helyszíni szemlére szállt ki a rendőrség. A rajtaütés-szerű szemlének megvolt az eredménye: Hókuszt éppen evés közben találták. A rendőrtiszt a még meglévő kenyeret és juhsajtot bűnjelként lefoglalta, s azonnal megkezdte Hókusz kihallgatását.

 Ennek során Hókusz körömszakadtáig tagadta, hogy lopásokból vagy rablógyilkosságokból él. Kijelentette, hogy sem élelmiszerrel, sem egyébbel nem kereskedik, holmijait nem adogatja el, kizárólag a fizetéséből él, s nem felel meg a valóságnak, hogy az ördöggel cimborál. Az ördögöt csak látásból ismeri, vele semmi kapcsolatban nem áll.

 Hókuszt bevitték a rendőrségre, ahol az ügyeletes rendőrtiszt azonnal megkezdte kihallgatását. Ennek során Hókusz elmondta, hogy a megélhetést ma valóban nehéznek találja, de szükségleteit fizetéséből fedezni tudja. Csak azt sajnálja, hogy havi ötven pengőnél többet nem tud jótékony célra adni.

 - Ne halandzsázzon itt összevissza! - szólt közbe a rendőrtiszt. - Azt mondja meg, mit szokott enni!?

 - Reggelire kávét és kenyeret, uzsonnára vajas kenyeret, délben levest, főzeléket, kenyeret, este pedig tojást és kenyeret vagy sajtot.

 - Mennyi kenyérjegye van!?

 - Napi húsz deka.

 - És ez elég?

 - Elég!

 - Hogyan osztja be!?

 - Gazdaságosan. A teli gyomor amúgy sem egészséges.

 - Hány kiló maga?

 - Hatvanöt.

 - És mennyi volt most egy éve?

 - Ötvennyolc.

 A detektívek összenéztek: ilyen konok szélhámossal még nem volt dolguk.

 

Újabb kihallgatáson Hókusz megtörik. A bűnjelként lefoglalt sajt és kenyér eltűnik

 

 Másnap reggelre a rejtélyes ügy újabb rejtéllyel párosult. A bűnjelként lefoglalt sajt és kenyér az éjszaka folyamán eltűnt. Minden valószínűség szerint betörő ette meg, s hogy a bűnjelhiányt leplezze, a sajt helyére egy revolvert tett.

 Hókuszt így a sajttal szembesíteni nem lehetett, de újabb kihallgatása során mégis megtört. Zokogva vallotta be, hogy már őneki magának is gyanús volt, hogyan tudja fenntartani magát, s titokban megfigyelte önmagát, de nem jutott eredményre.

 - Uraim - zokogta elkeseredetten -, higgyék el, fogalmam sincs, miből élek...

 Minthogy a nyomozás minden jel szerint holtpontra jutott, a rendőrség úgy döntött, hogy Hókusz Elemért szabadlábra helyezi.

 Hókusz hálálkodva köszönte meg a határozatot. Megígérte, hogy amint valami gyanúsat vesz észre, azonnal jelentkezik.

 

Lapzártakor kapjuk a hírt,

 

hogy Hókusz Elemért a hetvenkilences autóbusz tegnap este a Gebe utca és Kősó utca sarkán halálra gázolta.

 Ilyenformán sohasem fog kiderülni, hogyan élhet meg valaki manapság pusztán a fix fizetéséből.

 

(Tabi László)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mitszolszhozzakerlekalassan.blog.hu/api/trackback/id/tr324161256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása